Sık Sorulan Sorular
Arazi üzerine kurulacak solar sistemler için ilk etapta; arazinin marjinal raporlu, verimsiz ve çorak olması yani tarım arazisi olmaması gerekir. Ayrıca arazi, en yakın elektrik orta gerilim hattına en fazla 1000 metre uzaklıkta, tercihen güneye bakan düz veya düşük eğimli olmalıdır. Güneş enerjisinden elektrik üretimine uygun bölge ve illerde yapılması da önem teşkil eder.
Güneş enerjisi santrali kurulumunda arazi seçimi yaparken bazı detaylara dikkat etmek ve belirlenen şartların yerine getirilmiş olması gerekir:
- GES arazisinin güney cepheye doğru bakıyor olması,
- Güneş ışınlarını çok iyi şekilde alabilecek bir konumda yer alması. Güneş enerjisi santrali kurulumunda güneş potansiyeli yüksek olan arazilere yönelmek daha doğru bir seçimdir. Seçilen arazinin yıl boyunca yeterli oranda güneş ışınlarına maruz kalıyor olması, güneş enerjisi santral kurulumu için uygun olduğu anlamına gelir. Güneş ışınlarını ne kadar aldığını tespit etmek için arazinin meteorolojik araştırmaları yapılarak güneş alma süresi hesaplanabilir. GES kurulacak olan arazinin son yıllarda ortalama aldığı güneş miktarı, yağmur oranı ya da bulutlu olduğu günlerin sayısı gibi önemli veriler değerlendirdikten sonra tercih yapılması,
- Trafo merkezine yakın bir konumda yer alan arazilere yönelmek. Trafo merkezi, kurulacak olan GES arazisinin elektrik kapasitesini mutlaka sağlamış olması,
- GES arazisinin Marjinal Arazi Statüsünde yer almış olması,
- Arazinin yanından yol geçiyor olması,
- Güneş enerjisi santrali kurulumu yapılacak arazinin jeolojik yapısı bu sisteme uygun şartlarda olmalıdır. Bölgenin ışınım potansiyeli her ne kadar yüksek olsa bile, arazinin kendine has jeolojik yapısı mutlak surette incelenmelidir,
- Arazinin toprak yapısı, kurulum aşamasından son derece önemli ve belirleyicidir. Eğer kayalık bir zemin yapısı bulunan araziye GES kurulumu hedefleniyorsa, konstrüksiyonların beton olarak seçilmesi şarttır,
- Eğimli ya da tümsekli araziler GES kurulumu sırasında ek masrafa yol açmakla kalmayıp arazide kullanılan iş gücünün artmasına neden olur,
- Son olarak satın alınan GES kurulumu arazinin yakınlarında yüksek tepe ya da bir yapının bulunması güneş ışınlarına karşı arazinin gölgede kalmasına neden olabilir. Buna dikkat etmek son derece elzemdir.
Güneş enerjisi çok temiz ve sürekli kendini yenileyebilen bir enerji kaynağı olduğundan güneş enerjisi santralleri fosil yakıtlarla kıyaslandığında karbon salınımı yapmaz ve çevre dostu bir enerji kaynağıdır. GES kurulumu sonrası santralin işletme maliyetleri genel olarak düşük tutulur. Bu santraller enerji üretimi sırasında ekstra bir enerji kaynağına ihtiyaç duymadığı için elektrik enerjisi üretimi birim fiyatı oldukça düşüktür.
Güneş panelleri oldukça uzun ömürlüdür ve rutin temizlik dışında herhangi bir bakıma ihtiyaç duymaz. Panel üreticilerinin pek çoğu ürünlerinin 25 yıl sonra bile %80 sorunsuz çalıştığını garanti ederek kullanıcıya sunar. Bu avantajlar göz önünde bulundurulduğuna güneş enerjisi santrali kurulumu dünya genelinde sıklıkla tercih edilen bir sistem olarak kabul edilir.
Evet. Güneşin olduğu her gün elektrik üretimini sağlayan GES, güneş pilleri sayesinde kapalı havalarda da kullanıma uygundur. Yalnızca üretim diğer günlere göre daha düşüktür.
Bakımı ve temizliği aksatılmadığında 30 yıla kadar üretim yapmaya devam eder.
Termalin özellikleri, kullanılan malzemeler, panel modelinin kullanım amacına uygunluğu, elektriğin gücü ve performansı panelin verimini etkileyen faktörlerdir.
Güneş enerjisi, en verimli ve yenilenebilir enerji kaynağıdır. Çevre dostu olması, sınırsız kaynak imkânı sunması, bağımsız elektrik üretimi sağlaması gibi birçok avantajı vardır.